Het verhaal achter Even Echt

Mijn naam is Rixt en tijdens mijn studententijd zag ik veel andere studenten struggelen met stress, burn out en somber zijn. Vaak omdat de studie te veel was, ze niet met plezier hetgeen deden wat ze deden. Het moest, maar was niet hetgeen wat ze écht wilden. Dromen werden onrealistisch en bestaande kaders werden de nieuwe richting. Handelen naar regels van anderen, handelen naar de stroom waar we in mee worden getrokken.

Ook mijn dromen paste ik aan aan deze stroom. Dat werd mij immers geleerd; denken naar het curriculum van de opleiding. En daar paste veel dromen van mij niet tussen. Ik paste mij aan maar verloor mijn passie en enthousiasme. Ik verloor mijzelf in de stroom van prestatie, cijfers en moeten. Ik verloor mij in het oordeel van de ander.

In mijn tijd van psychisch ziek zijn leerde ik om dichter bij mijzelf te gaan staan, te luisteren naar mijn hart. Hierdoor kon ik weer voelen waar ik passie van kreeg en enthousiast van werd. Langzaam durfde ik weer te dromen, maar toch bleef ik meestromen in het moeten. Bleef ik mij opgesloten voelen in de bestaande kaders en systemen.

Toen ik in januari 2019 een gecompliceerde trombose kreeg besefte ik mij hoe kwetsbaar het leven eigenlijk is, besefte ik dat ook op jonge leeftijd het leven ineens voorbij kan zijn. In het ziekenhuis voelde ik mij verdrietig en leeg, maar ook wilskrachtig en veerkrachtig. Ik had zo veel meer willen doen met het lichaam wat voor de trombose nog ontzettend goed functioneerde. Van de een op andere dag was dit veranderd, moest ik leren leven met pijn en beperking. Ik leerde nieuwe (levens)lessen en begon anders te kijken naar het leven. Ik geloof erin dat alles in het leven gebeurt met een reden en dat we er alleen maar sterker van worden. Hierdoor kon ik de kracht vinden in deze krachteloze situatie.

Ik besefte mij hoe belangrijk het is om niet later, maar nu dromen waar te maken. Om nu te leven, te genieten en de dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Om te stoppen met wachten, om te stoppen met denken ‘na mijn studie ga ik…’ of ‘als ik …. ben dan ga ik…’, want je weet nooit wat er in tussentijd gebeurd of wat je overkomt. Je moet zelf de invloed pakken in plaats van afwachten tot dat er iets gebeurt.

Dit zorgde ervoor dat ik in februari 2020 ben begonnen met mijn bedrijf Even Echt. Even Echt coacht en inspireert studenten en young professionals dromen waar te maken en te leven vanuit het volledig zijn van jezelf. 

Door als dromengids jongeren individueel te begeleiden tijdens hun zoektocht, via Back to the Roots studenten weer tot zichzelf te laten komen en vele mensen te inspireren via Instagram (@even.echt), hoop ik de wereld weer een klein beetje gelukkiger en mooier te maken. Zodat we weer kunnen dromen als kind, kunnen leven vanuit grenzeloze mogelijkheden en onszelf net zo lief kunnen hebben als anderen.